tisdag 5 april 2011

Monday


Jag har sett ganska mycket asiatiska filmer genom åren. Mest skräckfilmer av olika slag, men nu i helgen såg jag en action/drama som heter Monday som är från år 2000.

Monday handlar om Takagi som vaknar upp en morgon på ett hotellrum. I hans rum finns bland annat en spritflaska och ett gevär som han inte har något som helst minne utav. Ju längre han funderar ju mer minns han av nattens mycket morbida händelser. Det visar sig också att han är en japans mest efterlysta personer.
Efter en mycket märklig begravning och ett märkligt möte med en påstådd spåman brister det totalt för Tagaki och han får nog av att bli ignorerad och utnyttjad.

Filmen är speciell på många sätt, dels sättet den är filmad på och även att den har ett enormt tydligt och samhällskritiskt budskap. Bakom den här filmen har vi Hiroyuki Tanaka som även går under namnet SABO. Han är en riktigt respekterad skådespelare och regisör och har många tunga titlar i bagaget.

Som skådespelare är han helt briljant och lyckas verkligen väcka sympatier och ger sin rollfigur ett riktigt lyft.
Som många asiatiska filmer är det långa utdragna scenerer och märkliga karaktärer som skapar en märklig atmosfär. Att sedan filmen är genomsyrad av svart humor gör inte saken sämre. Man skrattar, samtidigt som man tycker enormt synd om Tanaki och faktiskt kan förstå att han spårar ur mer och mer.

Jag kan verkligen rekomendera den här filmen, så om ni hittar den borde ni ge den en chans. Det är nog därimot inte en film för vem som helst. Den kräver en viss mängd tålamod då vissa scener känns oändligt långa, men även dom scenerna betyder någonting och kräver en viss tankegång för att förstå.

Slutet är även det helt underbart och är ett av de mest kritiska jag sett mot allt vad samhällsuppbyggnad och politik heter. En viktig film som förhoppningsvis väcker känslor hos tittaren. Är man likgiltig och inte förstår den, så finns garanterat Tanaki där inne, och väntar på att få komma ut.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida