lördag 19 mars 2011

Trolljegeren


Norge är ett land som verkligen inte saknar fantasi när det kommer till film. För några år sedan kom zombie/nazifilmen Död-Snö.
Den 29 oktober 2010 släppte dom filmen Trolljegeren.

Ett gäng ungdomar gör en dokumentär om tjuvjakt på björnar. I Norge känner alla jägare varandra, men vid varje repotage dyker det upp en man i bakgrunen som ingen känner igen. Han är ärrad och sliten och färdas i en stor skåpbil. Ingen vet vem han är, men han väcker ungdomarnas intresse.

Det visar sig att han är trolljägare sedan många år. Regeringen håller detta hemligt för att inte skapa panik. Ungdomarna tror själklart att han bara driver med dom, men vid en filmsektion upptäcker dom att skogen kryllar utav troll och att saker och ting inte är som de ser ut att vara.

Låter det som en B film från tidigt 80tal? Visst gör det. Men filmen är riktigt bra och ruskigt välgjord på sina håll. Att den sen är norsk och inte amerikansk gör ju också att man får en riktigt vacker naturupplevelse på köpet. Norge är ett otroligt vackert land med enorma fjäll, vackra fjordar och djupa stora granskogar. Djupet i bilden är på sina håll helt otroligt och får du möjlighet att se filmen på bluray, ta den för du kommer inte bli besviken.

Filmen är gjord på det numera vanliga "Blair Witch" sättet med skakig handkamera. Ett sätt som antingen ger vinst eller förlust.
För filmer likt denna så är det nog faktiskt det som gör att filmen blir så bra som den blir. Det lyckas bättre än vad det gör i Cloverfield, det lyckas lite lite sämre än i den spanska filmen REC. Det skakas och rycks en hel del, men det känns dock naturligt och man vänjer sig snabbt. Överaskningsmomenten blir större och filmer får ett helt annat liv.

Kul är också att det pratas mycket troll enligt de klassiska sägnerna. Vi får bland annat reda på av en "äkta" forskare reda på varför dom spricker i solen. Det är alltså en riktigt seriös film som jag hoppas uppskattas i andra länder än de nordiska. Och jag hoppas att även Sverige kanske börjar tänka till lite innan de börjar med någon ny poänglös och tråkig polisfilm. Det är ju tydligen det enda vi kan här i Sverige.

Jag som sagt gillade den här filmen riktigt ordentligt. Den har humor, den är på sina håll otroligt spännande, den är vacker och bra filmad.
Även när det kommer till skådespelarna så är det genuint bra och det känns trovärdigt på många sätt. Speciellt Trolljägaren ger filmen en extra tyngd av seriös känsla.
Då jag inte är insatt i Norges filmer har jag inte den blekaste aning om vad han gjort tidigare. Kanske just därför det känns så bra då jag inte har någon roll att jämföra med.

Ge Trolljegeren en chans. Den är det bästa som norden producerat på väldigt väldigt länge.

Tips från trolljegeren// "Tror du på Gud eller Jesus? Håll dig då borta från skogen"

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida